Rozpuszczalna proteina jedwabiu naturalnego


Sproszkowany jedwab
 

PROTEINA
Wytwórnia Naturalnych Białek

91-480 Łódź, ul. Bzowa 2
tel.: (042) 656-33-51;
        (042) 617-16-74
fax: (042) 617-15-79
tel.kom.: 0-602 58-54-44
               0-502 23-20-02
e-mail : proteina@proteina.com.pl

Jedwab » Rozpuszczalna proteina jedwabiu naturalnego

Opis własności kosmetycznych | Własności kosmetyczne w profesjonalnych preparatach fryzjerskich

ROZPUSZCZALNA PROTEINA JEDWABIU

Proteina jedwabna ma ogromne podobieństwo, w swoim składzie chemicznym, do protein występujących w skórze i włosach. Ponadto posiada ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawia, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do powierzchni.

Zhydrolizowane białko jedwabiu wykazuje szeroki zakres mas cząsteczkowych począwszy od wolnych aminokwasów do polipeptydów o dłuższym łańcuchu. Dzięki czemu łączy w sobie własności zwilżające i błonotwórcze. Produkowany w naszej Wytwórni hydrolizat protein jedwabnych ma wysoką średnią masę cząsteczkową, dzięki czemu jest preparatem o własnościach bardzo silnie błonotwórczych.

W preparatach do pielęgnacji włosów, białko jedwabiu, zwiększa zatrzymywanie wilgoci na powierzchni włosów i w ten sposób poprawia ich podatność na układanie, zapobiega elektryzowaniu i nadaje im elastyczność, zdrowy wygląd i miękkość oraz jedwabisty połysk. W odżywkach do włosów ( "włos w płynie"), w obecności keratyny - uzupełniającej niedobór naturalnych składników budujących strukturę włosa, jest szczególnie zalecane do intensywnej regeneracji włosów słabych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi oraz szkodliwymi czynnikami środowiska. Gdy natomiast białko jedwabiu zostanie wprowadzone do produktów pielęgnacji skóry, pomaga ono zachować wilgoć na powierzchni skóry wywołując tym efekt przyjemnego i długotrwałego uczucia świeżości oraz gładkość. Jak każdy emolient, zhydrolizowana proteina jedwabna sprawia, że skóra staje się przyjemna w dotyku i jedwabiście gładka. Daje efekt lekkiego liftingu. Aminokwasy o mniejszej masie cząsteczkowej wchodzące w skład fibroiny, mogą penetrować do wnętrza zarówno uszkodzonych jak i nieuszkodzonych włosów lub do wnętrza naskórka skóry, zwiększając tym samym i jednocześnie utrwalając, efekt głębokiego nawilżenia ( głęboki efekt kondycjonujący). Polipeptydy o długim łańcuchu i wysokiej masie cząsteczkowej wchodzące w skład fibroiny, posiadają silne właściwości błonotwórcze, dzięki czemu są szczególnie polecane do pielęgnacyjnego leczenia włosów. Tworzą one rodzaj cieniutkiego filmu/błonki ochronnej na powierzchni włosów/skóry, zwiększając tym zatrzymanie wilgoci i wrażenie przyjemnego dotyku oraz poprawiając czesalność włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry, dzięki tworzeniu na skórze filmu, dodatkowo hamują utratę wody transepidermalnej.

Zastosowanie:

Odżywki do włosów i paznokci, Tusze do rzęs, Żele do pielęgnacji skóry i włosów, Kremy do twarzy i szyi, Płyny i balsamy po goleniu, Kremy do rąk, Toniki do twarzy , Balsamy do ciała
Strona główna | O Firmie | Certyfikaty | Kontakt | Mapa strony

design by VENTI