Proteina jedwabna ma ogromne podobieństwo, w swoim składzie chemicznym, do protein występujących w skórze i włosach. Ponadto posiada ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, dzięki czemu sprawia, że kosmetyk posiadający w swoim składzie proteinę jedwabną silnie przywiera do powierzchni (szczególnie ważne w produkcji pudrów do twarzy, cieni do powiek i pomadek do ust – kosmetyk silnie przywiera do skóry, nie obsypuje się a dzięki temu makijaż jest trwalszy).
Oferowana przez naszą Wytwórnię proteina jest niezhydrolizowanym białkiem jedwabiu, otrzymywanym z naturalnego jedwabiu. Jest odporna na wysokie temperatury ( nawet 100°C) i jest nierozpuszczalna w układach wodnych, ale jak wszystkie białka naturalne wykazuje własności emulgujące oraz tworzy roztwory koloidowe z naturalnymi olejami, lecytyną, tokoferolem (wit.E) i retinolem (wit.A) – przy czym najtrwalszy roztwór koloidowy jest z lecytyną. Powinna również tworzyć roztwory koloidowe z witaminą F, która występuje w lipidach skóry, zwłaszcza w tkance podskórnej i według literatury, prawdopodobnie składa się z trzech nienasyconych kwasów tłuszczowych: arachidonowego, linolenowego i linolowego.
Proteina jedwabna jest dobrym surowcem do produkcji tuszu typu mascara, w którym pełni funkcję wydłużania i pogrubiania rzęs, przy czym białko jedwabiu nie powoduje podrażnień oka oraz do produkcji pomadek do ust (zwiększa przywieralność kosmetyku i wygładza naskórek). W emulsjach kremowych, w których stosowany jest emulgator np. o nazwie handlowej TEGO CARE 450 (oporny na temperatury do 65°C), nasz sproszkowany jedwab wprowadzany jest w II etapie homogenizacji w temp. 35°C.
Sproszkowane białko jedwabiu naturalnego ma ponadto zdolność zatrzymywania i utrzymywania wilgoci oraz pochłaniania tłuszczu i dlatego jest surowcem odpowiednim do preparatów przeznaczonych dla cery tłustej. Włączenie go do fluidów i innych preparatów kosmetycznych bazowanych na mice, pomaga zredukować świecenie i utrzymać pożądany kolor makijażu.
Mimo swojej nierozpuszczalności w wodzie, może być wprowadzane do szamponów poprzez jego zdyspergowanie w środkach powierzchniowo-czynnych, przyczyniając się do zwiększenia zatrzymania wilgoci na powierzchni włosów i w ten sposób poprawienia ich podatność na układanie, zapobiegnie elektryzowaniu i nada włosom połysk, elastyczność, zdrowy wygląd i jedwabistą miękkość.
Zalecana doza:
| preparaty pielęgnacyjne do skóry |
1%, |
| preparaty do włosów |
0,2 - 0,5% |
| kosmetyka upiększająca |
3,0 - 5,0 % |
|